Vägledarträffen stockholm oktober 2017

Inspiration, nätverkande och digitalisering. Det bjöd vi på gymnasium.se och studentum.se på när vi anordnade den första Vägledarträffen, ett event för studie- och yrkesvägledare på gymnasial och eftergymnasial nivå. Träffen var en succé – totalt medverkade över 65 studievägledare.

För er som inte hade möjlighet att delta, får ni här en liten inblick i vad dagen hade att erbjuda. 

Det här var den första Vägledarträffen vi arrangerat och det är otroligt kul med all positiv respons vi fått från deltagarna! Vår ambition är att göra detta till ett återkommande event på flera orter. Vi vill bli ett nytt inspirerande inslag i studievägledarnas arbete.

Vägledarträffen bestod av två föreläsningar och en workshop i två grupper för alla deltagare - syvar från grundskolan i en grupp och syvar på högre nivå i en annan grupp.


Elin-Häggberg-Vägledarträffen

Föreläsning med teknikbloggaren Elin Häggberg

Elin Häggberg bloggar på Teknifik.se och vann nyligen kategorin Årets varumärke på Stora Influencerpriset 2017. Elin gav en inspirerande och tankeväckande föreläsning om framtidens yrkesliv och hur det kommer präglas av digitalisering, entreprenörskap, robotar och artificiell intelligens.


mikaela-aare-vägledarträffen

Föreläsning med SYV

Mikaela Aare

Studie- och yrkesvägledaren Mikaela Aare arbetar som SYV på Studentum.se och driver egna företaget Vägledningsverkstan. Mikaela berättade om sin resa genom yrkeslivet och hur hon hamnade där hon är idag, som entreprenör med vägledning på nätet!


workshop

Vilka utmaningar har du i ditt jobb idag?

Deltagarna i workshopen hade många gemensamma utmaningar i sin yrkesroll. Några återkommande områden som diskuterades var man inte får tillgång till elevernas tid, vilket är en förutsättning för personliga vägledande samtal, samt att det är svårt att komma ifrån normer och förutfattade meningar om olika program, vad man “bör” läsa. Flera uttryckte också att de saknade verktyg för att kunna skräddarsy förslag till elever som vill planera för en personligt anpassad skolgång med nischade kursval.

Vilka kompetenser tror ni att en studievägledare kommer behöva i framtiden? De mest återkommande kompetenser som nämndes i denna diskussion var digital kompetens och flexibilitet. Andra nyckelord som förekom frekvent var öppenhet, kreativitet, intresse för människor och att vara positiv.

Hur kan ni få den kompetensen? –

Kompetens uppnås främst via fortbildning, menade de allra flesta vägledarna. Men man pratade också om nätverkande, mentorskap och att träffa andra SYV:ar för att kunna lära av varandra. Att våga prova, öva och lära sig utan att vara rädd för att göra fel är också ett sätt att lära sig nya saker kom vi fram till.

 

 

Vad tar vi med oss? 

Vi på Gymnasium.se har som uppdrag att hjälpa elever att hitta sin gymnasieutbildning, och samtidigt att hjälpa skolor att nå ut med sin information och sitt utbud till eleverna. Vi vill att så många som möjligt ska ha nytta av vår sajt och jobbar ständigt med att utveckla och förbättra vår information. SYV-workshopen gav oss viktig input och vi kommer bland annat se över våra möjligheter att:

  • Förtydliga information om vilka kurser som är valbara, vilka skolor som erbjuder vilka valbara kurser.

  • Kunna visa och välja kurser och inriktning interaktivt tillsammans med eleven.

  • Lägga till förklarande texter om vad varje kurs innebär.

  • Fler filmer som förklarar programmens innebörd.

  • Redovisa ännu fler antagningspoäng

  • Införa tydligare tidsplaner för ansökningsperioder.

Ett stort tack till alla studie- och yrkesvägledare som deltagit vid våra träffar - samt till de talare som bidragit med inspirerande föreläsningar.